\

De 5 Beste Aquarelbenodigdheden die ikzelf gebruik

1. Wat zijn de beste aquarelpenselen?

Bij mijn zoektocht naar de beste penselen voor aquarel, wilde ik graag synthetische penselen. Deze penselen zijn duurzamer en gaan langer mee. Aquarelpenselen zijn speciaal ontworpen om veel water vast te houden, wat essentieel is voor aquarelleren.

Op dit moment zijn de penselen van Princeton Neptunes mijn favoriet. Ze zijn zacht en kunnen zowel veel water als verf vasthouden. De ronde penselen hebben een fijne scherpe punt, waardoor je ook gedetailleerd kunt werken. Ondanks dat ik de penselen niet altijd goed behandel (lees: ik gebruik ze ook op canvasdoeken), blijven ze mijn voorkeur houden.

 

2. Welk aquarelpapier heb je nodig?

Bij het kiezen van aquarelpapier is het belangrijk om te letten op gewicht, textuur en kwaliteit. Hoe hoger het gewicht, hoe dikker en steviger het papier is. Dit is belangrijk voor aquarelleren, omdat je veel water gebruikt. Zelf werk ik graag op papier van ongeveer 300 g/m².

Aquarelpapier komt in drie verschillende texturen: hot pressed (glad), cold pressed (lichte of grove structuur), en rough (ruwe textuur). De structuur kan per merk verschillen.

Ik heb verschillende soorten aquarelpapier uitgeprobeerd, en hoewel ik af en toe nog een ander type test, heb ik meestal achteraf spijt. Het papier is een cruciale factor voor het succes van een schilderij. Het papier dat ik geweldig vind, heeft een mooie structuur en goede stevigheid. Ik kan erop gummen, de verf opnieuw activeren en gedeeltelijk verwijderen. Bovendien kan ik aquareltape probleemloos verwijderen zonder het papier te beschadigen.

Fabriano Artistico Cold Pressed Grana Fina is misschien niet het meest voordelige papier, maar het is elke cent waard. Op nummer twee staat bij mij Arches Cold Pressed.

 

3. Zit er verschil tussen aquareltape?

In het begin maakte ik de fout om aquareltape van een goedkope winkel te gebruiken. Tape is toch tape, dacht ik? Na urenlang gedoe met tape die niet loskwam, te snel scheurde of het papier beschadigde, stapte ik al snel over op aquareltape van de kunstenaarswinkel. Het is zonde als je papier scheurt nadat je net een mooi schilderij hebt gemaakt. De Nippon Gold aquareltape vind ik fijn, maar er zijn meerdere goede merken beschikbaar.

Tip: verwarm de tape een beetje met een föhn voordat je het los trekt van het papier. Dit verkleint de kans op beschadiging. Laat de tape nooit te lang zitten.

 

4. Wat is goede aquarelverf?

Toen ik met aquarel begon, gebruikte ik een setje verf van Winsor & Newton Cotman. Dit is fijne verf in de studentenkwaliteit, wat betekent dat de verhouding pigmenten minder is vergeleken met professionele verf. Maar laat dit je niet afschrikken; de verf schildert erg fijn en heeft een leuke prijs.

Later ben ik overgestapt naar professionele aquarelverf en gebruikte ik Daniel Smith Watercolours en Schmincke Horadam Aquarel. Beide zijn geweldige verven om mee te werken!

Inmiddels maak ik voornamelijk mijn eigen aquarelverf van aardepigmenten. Maar dat is een onderwerp voor een andere keer! 😊

 

5. Bestaat er witte aquarelverf?

Bij aquarelleren laat je vaak delen van je papier wit/leeg om highlights in je schilderij te creëren. Echter, ik vind het fijn om later toch nog highlights te kunnen toevoegen en een deel van het schilderij bij te werken. Daarom kan ik niet zonder witte verf. Bij het schilderen gebruik ik twee soorten witte verf: Winsor & Newton White Gouache en Ph. Martin’s Bleedproof White Ink. Beide zijn goed te gebruiken, op waterbasis en niet watervast.

Veel schilderplezier!

We care about your privacy. We use cookies and similar technologies to provide the best experience on our website. View Privacy Policy.
Akkoord -->